WHATSAPP

Diabetes en Ogen

Diabetes is een ziekte die optreedt als gevolg van een verstoord glucosemetabolisme in het lichaam. Het hormoon insuline, dat dient om glucose beschikbaar te maken voor het lichaam, begint minder te worden uitgescheiden als gevolg van de vernietiging van bètacellen in de pancreas. Omdat het gebruik van insuline in de cellen wordt belemmerd, wordt de glucose die in het bloed circuleert onbruikbaar in de cellen. Cellen kunnen geen glucose opnemen en de bloedsuikerspiegel stijgt.

Als gevolg hiervan; stoornissen in de lichaamsvaten beginnen. Schade ontstaat in veel organen, vooral in de ogen, nieren, hart en bloedvaten.

Er zijn twee soorten diabetes: insuline-afhankelijk (type 1) en niet-insuline-afhankelijk (type 2). Bij beide soorten diabetes hangt de schade af van de controle van de bloedglucosespiegels en de duur van diabetes.

Oog bij diabetes

Bij diabetespatiënten kan het oogcataracten, glaucoom en vooral diabetische retinale aandoeningen veroorzaken, wat kan leiden tot verminderd gezichtsvermogen. Diabetes heeft 25 keer meer kans op verlies van gezichtsvermogen dan normaal. Het komt voor als een van de meest voorkomende oorzaken van verlies van gezichtsvermogen in de leeftijd van 20-65 jaar. De kans op het ontwikkelen van oogletsel bij diabetespatiënten is 20% bij 10-jarige diabetici en 80% bij 30-jarige diabetici. Door de ontwikkelingen in de diagnose en behandeling van de ziekte wordt echter bij tijdige interventies in mindere mate schade aan het gezichtsvermogen geconstateerd.

Diabetische retinale ziekte

Het is een aandoening waarbij de vaten van de zenuwlaag, de retina in het oog, zijn betrokken. Occlusies en lekken treden op in de bloedvaten en de voeding en structuur van de retinale laag begint te verslechteren.

Het is ingedeeld in drie hoofdfasen:

1-Startperiode

2-Proliferatie (nieuwe formaties van schepen) periode

3-gevorderde diabetische oogziekte

Initiële termijn

Terwijl sommige van de retinale vaten, waarvan de structuur begint te verslechteren, van plaats tot plaats vernauwing vertonen, zetten sommige uit en vormen bellen (micro-aneurysma). Bloed en vloeistof beginnen te lekken uit deze aangetaste bloedvaten. Zo ontstaan ​​oedeem en afzettingen die axuda worden genoemd in het netvlies. Tijdens deze periode wordt het gezichtsvermogen meestal niet aangetast, maar het wordt beschouwd als de voorbode van gebeurtenissen die het gezichtsvermogen belemmeren. In sommige gevallen kunnen lekken zich ophopen in de macula (het detailcentrum van het oog) en het zicht van dichtbij belemmeren. Deze aandoening wordt macula-oedeem genoemd. Initiële schade wordt gezien bij 80% van de 15-jarige diabetici.

Proliferatieperiode

De gebieden die de vernauwde en verstopte bloedvaten niet kunnen voeden, beginnen te verslechteren omdat ze geen zuurstof en bloed meer hebben. In deze gebieden komen waaiervormige nieuwe vaatformaties (neovascularisatie) en fibrotische membraanformaties (fibreuze proliferatie) voor. De marges van de nieuwe vaten zijn erg dun en kunnen gemakkelijk bloeden. Het fibrotische membraan kan het zicht belemmeren door de macula te bedekken of terug te trekken. Het zicht is verminderd in die mate dat bloedingen en terugtrekking de macula beïnvloeden. Bij 20% van de diabetici worden tekenen van een proliferatieperiode waargenomen.

Vergevorderde diabetische oogziekten

De bewegingen of krimp van de structuur genaamd glasvocht, die de binnenkant van het oog vult, begint nieuwe vaat- en fibrotische membraanformaties aan te trekken. Reeds dunne bloedvaten bloeden en vullen het oog (glasvochtbloeding). Ingetrokken fibrotische membranen veroorzaken ook scheuren en schade aan het netvliesweefsel (gefractioneerde netvliesloslating). Bovendien kunnen nieuwe bloedvaten de oogdruk verhogen door de manier waarop oogvloeistof naar buiten stroomt te beïnvloeden (neovasculair glaucoom).

Symptomen en diagnose

Klachten bij diabetische netvliesaandoeningen beginnen met de betrokkenheid van de macula, dat wil zeggen met verminderd gezichtsvermogen. Soms kan een zeer vergevorderde diabetische oogziekte jarenlang geen symptomen vertonen. Zwangerschap, hoge bloeddruk, nierziekten en ernstige infecties worden geacht de diabetische retinale aandoening te verhogen. De beste manier om diabetische netvliesaandoeningen te voorkomen, is door regelmatig oogonderzoek te doen. Diabetische retinale aandoeningen kunnen met eenvoudige methoden door een oogarts worden opgespoord. Het wordt aanbevolen om elke diabeticus minimaal één keer per jaar een oogonderzoek te laten ondergaan. Bij patiënten met diabetische retinale aandoeningen wordt retinale vasculaire angiografie uitgevoerd om vasculaire schade in het netvlies zichtbaar te maken.

Angio-oedeem (FFA)

Fundus fluoresceïne angiografie (FFA), fundus angiografie genoemd, is een uiterst eenvoudige onderzoeksmethode. Pupillen worden verwijd met druppels. Een fluorescerende kleurstof wordt toegediend vanuit de armaders, en de intraoculaire circulatie van de kleurstof wordt geobserveerd en er worden foto's gemaakt. Op deze manier worden lekken uit de bloedvaten, bloedingen, afzettingen, niet-gevoede gebieden, nieuwe bloedvaten, membraanformaties en andere beschadigingen gedetecteerd, waardoor de te behandelen gebieden worden bepaald. Het wordt aanbevolen om eenmaal per jaar fundusangiografie uit te voeren voor controledoeleinden bij diegenen die nog niet met diabetische retinale ziekte zijn begonnen, en eenmaal per 6 maanden bij diegenen met symptomen van retinale ziekte.

Laserfotocoagulatie

In lasers die in het oog worden gebruikt, gaat een sterke elektrische stroom door argon- of kryptongassen en wordt energie gegenereerd. Het laserapparaat stuurt deze energie in de vorm van een smalle en uniforme lichtstraal. Deze bundel wordt met een microscoop en lenzen in het oog gefocusseerd en als resultaat wordt deze energie gebruikt om de aandoeningen of ziekten in de retinale laag bij diabetische oogaandoeningen te corrigeren. Laserbehandeling is een pijnloze procedure. Pupillen worden verwijd met druppels. Aan het oog wordt een onderzoekslens bevestigd. Terwijl de laser wordt toegepast, voelt de patiënt alleen blauwgroene flitsen (lichtflitsen). Bij diabetes wordt op 2 manieren laser op het netvlies aangebracht. Als er alleen een lokale beschadiging of oedeem is, wordt alleen op dat gebied gelaserd. Als diabetische schade niet beperkt is tot slechts één gebied, wordt laser gedurende meerdere sessies op het hele netvlies toegepast, met uitzondering van het maculaire gebied. Dit proces wordt panretinale laserfotocoagulatie genoemd en wordt toegepast bij diabetische netvliesaandoeningen in de proliferatiefase.

Als er in het beginstadium geen oedeem is dat het gezichtsvermogen aantast, kan de behandeling niet worden uitgevoerd. De patiënt wordt onderzocht met tussenpozen van 6 maanden.

Laser wordt toegepast op het netvliesweefsel als de macula-periode die het gezichtsvermogen aantast zich heeft ontwikkeld of in de aanwezigheid van lekkende druppels, niet-voedende gebieden en nieuwe vaatvorming tijdens de proliferatiefase.

Een zeer delicate intraoculaire operatie, vitrectomie genaamd, is vereist in het gevorderde stadium van diabetische oogziekte, zoals bloedingen in het oog, krimp veroorzaakt door fibrotische membranen en defecten