TREATMENTS » OOGAANDOENINGEN

DE BEHANDELING VAN STAAR / CATARACT

Staar of cataract is goed te behandelen door een staaroperatie. Dit is de meest uitgevoerde operatie ter wereld. Wanneer een staaroperatie moet plaatsvinden, hangt af van de klachten die iemand ervaart. Wie nog goed genoeg ziet om zonder problemen het dagelijkse werk en hobby's te kunnen doen, hoeft zich (nog) niet te laten behandelen. Een operatie is dan niet direct noodzakelijk. Het is echter wel realistisch om rekening te houden met een staaroperatie in de toekomst. Staar wordt immers nooit minder; het gezichtsvermogen gaat langzaam maar zeker toch achteruit. Is (beginnende) staar eenmaal ontdekt, dan is controle nodig indien de klachten erger worden. Zodra de staar te hinderlijk wordt, kan uw gezichtsvermogen weer worden hersteld met een staaroperatie. Wanneer dit moet gebeuren, kunt u in principe zelf bepalen in overleg met uw oogarts.

DE STAAROPERATIE

Bij deze operatie haalt de oogarts de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlensje. De oogarts opereert altijd maar één oog per operatie. Zo kunt u kort na de operatie alles weer doen, omdat u nog voldoende zicht heeft door uw niet-geopereerde oog. Bij de Kliniek voor Oogzorg kan het oog vrijwel altijd met oogdruppels worden verdoofd, er hoeft dan geen verdovende prik worden gegeven. Als u uw oog tijdens de operatie niet goed kunt stilhouden of als de cataractoperatie erg lastig is, kan de oogarts in overleg met u besluiten een verdovende injectie toe te dienen in plaats van verdovende druppels. In uitzonderingsgevallen wordt de cataractoperatie onder algehele verdoving verricht. De operatie gebeurt poliklinisch; dit betekent dat u komt op de dag van de operatie en na de operatie direct weer naar huis kunt. Cataractoperaties worden heel frequent uitgevoerd en behoren tot de meest succesvolle operaties. In principe is het risico op complicaties klein, maar een bloeding, infectie of netvliesprobleem kan optreden. Ook lukt het soms niet alle lensresten te verwijderen bij de operatie.

DE KUNSTLENS

Voor de staaroperatie wordt door middel van een onderzoek (biometrie) gemeten welke sterkte de kunstlens moet hebben. De keuze van de kunstlens wordt mede bepaald door de wensen van de patiënt en de brilsterkte voor de operatie (wat is de cliënt gewend). Orbit Oogzorg implanteert de nieuwste generatie lenzen. Dit is een monofocale lens die beschermt tegen het UV-licht en het schadelijke paarsblauwe licht en ervoor zorgt dat de cliënt de natuurlijke kleuren optimaal blijft zien. Monofocaal betekent dat na de operatie de patiënt op één afstand scherp ziet en dat er altijd nog een leesbril en/of vertebril nodig is om op alle afstanden scherp te zien. Indien er voor de operatie een grote cylinderafwijking bestaat is het ook een mogelijkheid om een torische lens te implanteren om de cylinderafwijking te corrigeren.

MEEST UITGEVOERDE OOGOPERATIE

Staar komt vooral voor bij ouderen boven de 60 jaar. Onder de 65 jarigen heeft ongeveer 3% last van staar, onder 85-jarigen 20%. Een groot aantal mensen op oudere leeftijd heeft in enige mate staar zonder dat dit door een arts als zodanig is vastgesteld. Staar is wereldwijd een veel voorkomende en belangrijke oorzaak voor slechtziendheid.

International Excimer Laser Partner

Etiler Mahallesi 882 Sokak No:5 Antalya / Turkije
info@orbitgozmerkezi.com

Alle rechten voorbehouden voor
Orbit Medical Center.
© 2014 - 2016
Ontworpen door Ajansweb